پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز یکشنبه ، 1403/09/04

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: مراجعه مردم استان کهگیلویه وبویراحمد به پزشک متخصص بیش از نیاز واقعی و خارج از استاندارد است و حدود ۴۰ درصد بیماران بدون مراجعه به پزشک عمومی به صورت مستقیم به پزشکان متخصص مراجعه می کنند .



معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: مراجعه مردم استان کهگیلویه وبویراحمد به پزشک متخصص بیش از نیاز واقعی و خارج از استاندارد است و حدود ۴۰ درصد بیماران بدون مراجعه به پزشک عمومی به صورت مستقیم به پزشکان متخصص مراجعه می کنند .



به گزارش روابط عمومی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد،دکتر پرویز یزدان پناه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: از مشکلات مهم درمانی در کشور به ویژه استان کهگیلویه وبویراحمد عدم مراجعه بیمار به پزشک مرتبط است و این امر به نوبه خود در طولانی مدت نه تنها هزینه بسیاری برای بیمار در بر دارد و نه تنها از این طریق زمان طلایی درمان را از دست می‌دهند بلکه هزینه‌های اضافی را بردوش خانواده و نظام سلامت تحمیل می نمایند.



معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: مهم‌ترین راهکار برای جلوگیری از مراجعه غیرضروری بیماران به پزشک، راه‌اندازی سیستم پزشک خانواده در نظام سلامت است.



دکتر یزدان پناه افزود: در این صورت مردم در ابتدا به پزشک خانواده مراجعه می‌کنند و بعد از تشخیص به پزشک متخصص مربوطه برای درمان بیماری خود مراجعه می‌کنند.



وی با بیان اینکه در تمام دنیا اگر بیمار نیازمند مراجعه  به پزشک متخصص باشد باید توسط پزشک عمومی به متخصص معرفی شود، عنوان کرد: متاسفانه این مشکل در کشور ایران به خصوص استان کهگیلویه وبویراحمد وجود دارد و بیمار بدون مراجعه به پزشک عمومی مستقیم به پزشک متخصص مراجعه می‌کنند.



دکتریزدان پناه با بیان اینکه این رویه نه تنها سبب هزینه اضافی بر دوش خانوده‌ها است، گفت: بلکه این امر برای بیمه و وزارت بهداشت نیز هزینه بردار است.



وی با بیان اینکه بیمار ابتدا باید توسط یک پزشک عمومی برای تشخیص بیماری گزینش شود، افزود: بعد از معاینه توسط پزشک در صورت نیاز آن را به پزشک متخصص مربوطه ارجاع می‌دهد.



راه اندازی سامانه سلامت یکپارچه بهداشت ( سیب ) در کهگیلویه و بویراحمد



معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد از راه‌اندازی و فعال شدن سامانه سیب در آینده نزدیک در استان خبر داد و گفت: در این برنامه اطلاعات پزشکی مردم یکپارچه گردیده و مردم بدون مراجعه مستقیم به کلینیک ها و از سوی مراکز بهداشتی برای آنها از پزشک متخصص نوبت اخذ می‌شود.



وی بیان کرد: با فعال شدن این سامانه دیگر مردم به کلینیک‌ها هجوم نمی‌آورند و نیاز کمتر به آزمایشگاه و خدمات پارا کلینیکی از دیگر مزایای  راه‌اندازی این سامانه است.



یزدان پناه گفت: وزارت بهداشت زیرساخت‌های لازم را برای اجرای این طرح در مراکز شهری استان‌ها فراهم کرده است و نیروی انسانی لازم جذب و آموزش دیده اند.



وی عنوان کرد: در راستای فراهم ساختن این زیرساخت‌ها در شهرهای زیر 20 هزار نفر و 50 هزار نفر، تجهیزات مورد نیاز و کامپیوتر خریداری شده و پزشکان آموزش دیدند.



دکتر یزدان پناه بیان کرد: در این طرح به عنوان مثال مریض نمی‌تواند خودش مستقیم به پزشک مراجعه کرده و پزشک مرکز با بررسی پرونده الکترونیکی بیمار تصمیم گیرنده است.



وی عنوان کرد: در صورت فعال شدن طرح پزشک خانواده،  پزشکان تعداد بیمار کمتری را معاینه می‌کنند و در نتیجه خطای پزشکی کمتری ایجاد می‌شود و بار روانی کمتری برای پزشک  در بر خواهد داشت و هر خانواده یک پزشک دارد که از پرونده و سابقه پزشکی بیمار اطلاعات جامعه تری دارد.



مراجعه کهگیلویه‌وبویراحمد‌ی‌ها به پزشک عمومی ۴۰ درصد کمتر از استاندارد جهانی



دکتریزدان پناه با اشاره به اینکه مراجعه ایرانی‌ها به پزشک عمومی 50 درصد از نرم استاندارد دنیا کمتر است، گفت: 40 درصد بیماران در استان به پزشکانی مراجعه می‌کنند که ارتباط مستقیمی با بیماری آنها ندارد.



وی تصریح کرد: فرهنگ مراجعه به پزشک و مراکز درمانی در کشور و به تبعه آن در استان کهگیلویه وبویراحمد به خوبی نهادینه نشده است و باید سواد بهداشتی مردم ارتقا یابد.



معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با اشاره به اینکه مقرر شد سال 90 طرح پزشک خانواده به صورت پایلوت در شهرستان گچساران اجرا شود، عنوان کرد: هدف از اجرای این طرح بررسی نقاط قوت و ضعف این طرح در استان بود.



وی تصریح کرد:  متاسفانه استاندار وقت آقای نیکزاد در تصمیم دیگری دستور اجرای این طرح در سراسر استان را دادند در حالی که زیرساخت‌ها و بودجه لازم مهیا نبود و طرح با شکست رو به رو شد.



دکتر یزدان پناه با بیان اینکه در حال حاضر این طرح فقط در استان مازندران و فارس به صورت کامل اجرا می‌شود، اظهار داشت: وزارت بهداشت زیرساخت‌ها را فراهم کرده و از طریق سامانه الکترونیک  و مراکز بهداشتی، بیمار در روستا به پزشک معرفی می‌شود و بیمار اجازه مراجعه خودسرانه به پزشک متخصص را ندارد.



مصرف خودسرانه دارو به سلامت فرد آسیب می رساند



معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج یکی دیگر از ضعف‌های فرهنگی در کشور و به تبعه آن در استان را مصرف خودسرانه دارو و خوددرمانی  بیمار عنوان کرد و گفت: عوارضی که در آینده بر اثر این مصرف خودسرانه  ایجاد می‌شود به مراتب بیشتر است و سبب هزینه اضافی بر مردم و دولت می‌شود.



وی با بیان اینکه مصرف دارو از پایه های مهم درمان بیماریها است و مصرف غیر منطقی دارو، علاوه بر عدم درمان بیماری، باعث ایجاد عوارض دارویی در طولانی مدت می شود، تصریح کرد: مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها که بسیار رایج است نه تنها می تواند باعث مقاومتر شدن باکتریها به داروها شودبلکه عوارض زیادی برای کبد و سیستم گوارش به همراه دارد .



دکتریزدان پناه با تاکید بر اینکه بعضی از داروها را نمی‌توان بدون نسخه پزشک پیچاند، افزود: بعضی  داروهای آنتی بیوتیک‌، روان پزشکی و قلبی و ریوی نباید بدون تجویز پزشک به بیمار فروخته شود و مسئول فنی داروخانه باید از این اقدام ممانعت کند.



معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: مردم باید به تجربه این مسئله را که به نفع خودشان است، درک کنند چرا که در صورت اجرای طرح پزشک خانواده هزینه درمان کمتر، منابع کنترل و صرف سلامت مردم می‌شود و به طور قطع مردم کلیه خدمات مورد نیاز  را در حوزه سلامت دریافت می‌کنند.



دکتر یزدان پناه در پایان با بیان اینکه، با اجرای این طرح افراد می‌توانند پزشک خانواده واجد شرایط و اختصاصی داشته باشند که در همه حیطه‌ها به عنوان پزشک مشاور، درمانگر و تصمیم‌گیرنده در موضوع درمان و ارجاع بیمار می باشد،از دیگر مزایای این طرح را، کاهش بار هزینه‌های درمان خانواده‌ها، افزایش اشتغال پزشکان عمومی، سامان‌دهی منطقی عملکرد پزشکان در ایفای نقش پزشک خانواده، ارتقای کیفیت خدمات و مراقبت‌های پزشکی برشمرد.13 – 142



م/قنبری